Mănăstirea Vişina

Locatie: Bumbești-Jiu, Gorj (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Gorj)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes religiosScurt istoric

Mănăstirea Vișina din Arhiepiscopia Craiovei (Mitropolia Olteniei), ctitorirea lui Mircea cel Bătrân, este socotită una dintre cele mai vechi din țară. Sfântul Nicodim de la Tismana, împreună cu câțiva ucenici, va întemeia la sfârșitul secolului al XIV-lea, pe malul drept al Jiului, Mănăstirea de la Vișina cu hramul “Sf. Treime”, pe locul unei sihăstrii mai vechi.

Prima atestare documentară se găsește într-un document al lui Neagoe Basarab, din 14 decembrie 1514, unde este pomenit primul stareț al mânăstirii, Grigorie. La începuturi, mănăstirea a fost cunoscută ca Sihăstria Livezile.

În anul 1599 domnitorul Mihai Viteazul a dăruit mănăstirii Vișina mai multe moșii pe care erau așezate mai multe sate. Clopotul bisericii datat 1724, a fost dus la Târgu-Jiu. La sfârșitul secolului al XVIIIlea, Mănăstirea Vișina a fost părăsită, cauzele principale fiind desele conflicte dintre localnici și reprezentanții monahali.

Arhitectura acestei mănăstiri este asemănătoare cu cea de la Tismana și Cozia. Construită în formă ovală, din piatră de râu, pe la colțuri s-au folosit blocuri de lut ars. Prăbușirea mănăstirii în timp, s-a datorat greutății zidului de piatră. La construirea bolților și a formei ovale a ferestrei s-a folosit tuful vulcanic. În construcția mănăstirii s-au folosit elementele stilului biznatin. Ruinele vechii mănăstiri se găsesc și astăzi pe malul drept al Jiului.

Mănăstirea Vișina a fost reînființată în anul 1994, prin strădania Mitropolitului Olteniei, Nestor Vornicescu, noua biserică fiind structurată, ca spațiu, pe orizontală de la est la vest. La circa 60m de mănăstire s-a construit o biserică din beton și piatră, structura acesteia fiind din lemn de stejar, dimensiunile ei fiind 20m lungime, 6m lățime și 10m înălțime, fiind învelită cu șiță.

Biserica are la intrare un mic pridvor, intrarea făcându-se printr-o ușă de lemn simplă. În interior, se află mai multe icoane potrivit registrului canoanelor religioase.

Peste Jiu s-a construit un pod ce permite accesul credincioșilor care vin aici.

Galerie imagini promovare

Comentarii

Mănăstirea Vişina Bumbești-Jiu, Gorj

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne