Cetatea Ghimbav

Locatie: Ghimbav, Brașov (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Brașov)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoric


Scurt istoric

Ansamblul fortificat al Bisericii Evanghelice, care se doreşte a fi şi marca turistică a oraşului Ghimbav, este cunoscut sub numele de Cetatea Ghimbavului.
Monument de importanţă naţională, Cetatea Ghimbav datează din secolul al XV-lea, fiind construită de către saşii din Ghimbav pentru a se apăra împotriva atacurilor tătare.
Se spune că nu a fost cucerită niciodată prin asalt direct. A fost predată de două ori de bunăvoie de locuitori, o dată principelui Gabriel Bathory şi o dată tătarilor care au incendiat cetatea.
Cetatea ţărănească Ghimbav prezintă acelaşi plan inelar asemănător cetăţilor din comunele Sânpetru, Hărman şi Prejmer.
Toate aceste cetăţi erau înconjurate de un şanţ lat umplut cu apă, cel din Ghimbav fiind alimentat din pârâul care a dat denumirea germană a localităţii. Peste şanţul cu apă, se lăsa un pod apărat de două turnuri rotunde ce flancau vechea intrare lungă, acoperită cu o boltă în leagăn foarte joasă, prevăzută cu herse şi porţi din stejar. Deasupra intrării, se aflau două caturi-bastioane, faţada lor fiind dispusă cu guri de turnare şi metereze. Bastionul porţii, ca şi turnul din sud-est, au fost demolate în secolul al XlX-lea, pentru a se clădi, în locul lor, primăria, când s-a astupat şi şanţul de apă, intrarea în cetate făcându-se printr-o poartă tăiată în zidul laturii de sud a cetăţii.
Din cele şapte turnuri câte străjuiau iniţial cetatea s-au mai păstrat cinci. Cele trei etaje superioare ale turnurilor sunt dotate cu metereze. Din zidul interior, se deschid metereze, cele duble constituind o particularitate nemaiîntâlnită în Ţara Bârsei
Ele erau deservite din coridorul de apărare desfăşurat, pe lăţimea de 1,5 —2 m, în zidul inelar. De pe acest coridor se intra şi în turnuri, el fiind plasat deasupra celor două etaje de cămări ce înconjurau zidul inelar, demolate în 1940, cu excepţia a două căsuţe situate în nord-estul curţii.

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cetatea Ghimbav Ghimbav, Brașov

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne