Catedrala Mitropolitană Cluj - Napoca

Locatie: Cluj-Napoca, Cluj (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Cluj)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes religiosScurt istoric

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Construită între anii 1923 și 1933, după unirea Transilvaniei cu România, din iniţiativa și cu sprijinul Episcopului Nicolae Ivan, după un proiect realizat de arhitecții Georges Cristinel și Constantin Pomponiu. Lucrările, care, datorită condiţiilor vremii, nu au putut fi terminate, au fost reluate după mai bine de o jumătate de veac din iniţiativa ÎPS Bartolomeu Anania. Astfel, între 1996 și 1999 s-a desfășurat un amplun proces de restaurare a exteriorului catedralei. Inițial catedrala episcopală, în 1973 a devenit catedrală arhiepiscopală, iar din anul 2006 este catedrală mitropolitană.

Lucrările de construcție au fost inițiate la 10 septembrie 1923, iar pe 7 octombrie 1923, a fost pusă piatra de temelie a catedralei, festivitate la care au participat prințul moștenitor Carol al României  și primul ministru Ion I.C. Brătianu.

Construcția a durat zece ani, în prima fază, între 1923-1926 folosindu-se un schelet  de beton armat în care s-a zidit cărămidă, în exterior montându-se piatră de Baciu și Bompotoc. La subsol a fost construită la final o criptă, în care au fost înmormântați ulterior episcopul Nicolae Ivan, arhiepiscopul Teofil Herineanu si mitropolitul Bartolomeu Anania.

Au fost efectuate lucrări de o specialitate ridicată pentru acele vremuri, cum ar fi construirea celor 4 turle care înconjoară turla centrală, sculptarea celor 18 coloane imense din rotonda turlei mari, medalioane sculptate în piatră, arce de piatră pe fațadele laterale.

Catedrala a fost înzestrată cu 4 clopote, aduse din Ungaria, cel mai mare dintre ele cântărind aproape 2 tone. Pictarea edificiului a fost realizată de profesorii Anastasie Demian și Catul Bogdan, de la Academia de Artă, în perioada 1928-1833.

Este în prezent a treia catedrală din România ca înălțime, după cea ortodoxă din Timișoara și cea evanghelică din Sibiu. De asemenea, este clasată ca monument istoric.

Sursa: ”Ghidul Mănăstirilor din România” Gheorghiță Ciocoi, Pr. Șerban Tica, Amalia Dragne, Diana - Cristina Vlad, Mihaela Voicu, Editura Sophia, 2011, Cartea Ortodoxă București.

Poze și text preluate de pe www.wikipedia.org

Licența (CC BY-SA 3.0)

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la Catedrala Mitropolitană Cluj - Napoca

Adresa: Piața Avram Iancu nr. 18, Cluj - Napoca, 400117, județul Cluj

Contact: +40264431004

Catedrala Mitropolitană Cluj - Napoca Cluj-Napoca, Cluj

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne