CASCADA BIGĂR

Locatie: Oravița, Caraș-Severin (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Caraș-Severin)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes turistic


Scurt istoric

În Caraș-Severin se află una dintre cele mai frumoase cascade din țară, dar și o cascadă unică în lume. Cascada Bigăr este plasată de theworldgeography.com pe primul loc în rândul celor mai neobișnuite cascade din lume, alături de căderi spectaculoase de apă din SUA, Australia sau Antarctica. Cascada Bigăr s-a format pe Cheile râului Miniş din Munții Aninei. Apa care formează cascada se varsă în Miniș peste un con calcaros acoperit cu mușchi, formând o perdea de apă la baza conului. „Cascada este situată exact pe paralela 45, ceea ce este, de asemenea, unic”, notează site-ul de specialitate.

Paralela 45 sau Izbucul Bigăr (ori cascada Bigăr) este unul dintre locurile de popas de pe Cheile Minişului înainte de a ajunge în Valea Almăjului. Apa de pe platoul carstic de deasupra Bigărului (Liciovacea) iese din munte prin izbucul Bigăr (iar o parte se regăsește în izbucul de pe Valea Mocerişului) și se varsă în râul Miniş, râu care se varsă în Nera, lângă localitatea Bozovici din Valea Almăjului.

Locul se numeşte şi „Paralela 45” pentru că este străbătut de paralela de 45 de grade latitudine nordică. Apa izbucului Bigar este extrem de curată, acest fapt ducând la captarea unei părţi importante din apă pentru păstrăvăria din aval de pe Valea Minișului (soluţia nu este cea mai potrivită pentru mediu şi loc, dar în regimul comunist, nu se ţinea cont de aşa ceva, un exemplu fiind şi construcţia Termocentralei de la Crivina – Anina, care a deranjat întreg peisajul natural).

Totuşi, apa necaptată cade în râul Miniș pe un con de tuf calcaros, formându-se o cascadă spectaculoasă – cascada Bigăr.

O legendă din Banat spune că frumoasa Prințesă a ghețurilor, al cărei chip muritorii pot să îl zărească doar în oglinda înghețată a apelor pure de munte, își durează în fiecare iarnă palatul de cleștar în Bigăr, locul unde se află cea mai frumoasă cascadă din lume. Palatul de cleștar este, de fapt, apa înghețată a cascadei, situată exact pe Paralela 45, care împarte în jumătate emisfera nordică a Pământului.

Popasul turistic „Paralela 45” (cascada Bigăr) de pe Cheile Minișului are și o poveste în spate. Povestea ne-a fost relatată de către domnul inginer silvic Ilie Simion.

„În anul 1981 eram proaspăt absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Braşov – Secţia Exploatări Forestiere. Prima mea slujbă a fost la Ocolul Silvic din Bozovici. În acel an 1981, prim-secretarul de partid de la judeţ, tovarăşul Matei (n.b. judeţul Caraş-Severin) a dat ordin să se facă un popas turistic la izbucul Bigăr – cascada Bigăr. Mie mi-a revenit sarcina realizării acestui obiectiv. Ordinul era ca popasul să fie terminat până pe 23 august 1982, pentru a sărbători acolo cu mici, bere, fanfare (fanfarele din Lăpuşnicu Mare şi cea Minieră din Anina).

În prima fază am schiţat un proiect care a fost revizuit de unul dintre arhitecţii de la judeţ, din Reşita. Proiectul presupunea o platformă acoperită, cu mese şi scaune (un foişor) în zona de sus unde este izbucul Bigăr, apoi un foişor cu bucătărie lângă malul Minișului şi recondiţionarea podeţului de traversare a Minișului de unde să se poată admira cascada Bigăr. Au mai fost construite scări şi o balustradă care să ducă în partea de sus, lângă izbucul Bigăr.Tot în aceeaşi perioadă se căuta o sursă de apă curată pentru păstrăvăria de pe Valea Minișului. Aşa că s-a luat decizia de a capta parţial izbucul Bigăr pentru secţia de puiet de la păstrăvărie (păstrăvăria ţinea de Ocolul Silvic din Bozovici). Soluţia aleasă a depins de costuri, nefiind cea mai potrivită din punct de vedere al protecţiei mediului natural, dar aşa era pe atunci, trebuia îndeplinit planul şi ordinul. Tot pentru păstrăvărie, dar pentru bazinele de păstrăvi maturi, e un baraj mic în aval de „Paralelă 45”; acest baraj captează apa din râul Miniș şi o duce la păstrăvărie. Cascada Bigăr – Cheile Minișului.La construcţia popasului au lucrat oamenii din zona Văii Almajului, „monumentul” de la drumul naţional, cel care acum mai are scris pe el „Paralela 45”, a fost făcut la Termocentrala Crivina. Acel „monument” avea sus un glob pământesc, acum acesta nu mai este acolo.Şi astfel, după câteva luni de muncă, la 23 august 1982, tovarăşii de la partid de la judeţ au inaugurat popasul turistic de la cascada Bigăr cu mare fast şi cu tradiţionalii mici, cu bere şi cu cântec de fanfare. E păcat că cei ce îl vizitează îl distrug şi mai mult, dar sper ca printre tinerii din ziua de azi, până la urmă se vor găsi câţiva care să îl readucă în starea bună în care era acum mulţi ani.”

worldwideromania.ro

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1520768588207300.1073741836.1520134884937337&type=3

foto: Turism Oravita Romania, https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1520768588207300.1073741836.1520134884937337&type=3

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la CASCADA BIGĂR

DN 57B Oravița - Anina - Bozovici

CASCADA BIGĂR Oravița, Caraș-Severin

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne