Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Orgoeştii Noi

Locatie: Căpușneni, Vaslui (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Vaslui)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoricScurt istoric

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit  Orgoeştii Noi din satul Căpuşneni, comuna Lipovăţ. Monumentul este de importanță națională, având codul LMI VS-II-m-A-06773.

Biserica a fost ctitorită la 1792–1798, iar după secularizarea averilor mănăstireşti din 1863, schitul şi-a încetat activitatea, iar biserica a devenit de parohie.

Se remarcă prin acurateţea execuţiei tehnice, armonia volumelor, monumentalitatea şi  frumuseţea decorului, organizarea spaţială şi sistemul de boltire.

Pe temelia de piatră s-au așezat tălpoaiele „în clește”. Bârna aflată deasupra este decorată cu un rând de denticuli. Bârnele dispuse în cununi orizontale sunt încheiate în unghiuri drepte la colțuri și în pană la abside. Mai sus de jumătatea construcției, un brâu median cioplit în formă de “frânghie”, înconjoară de jur împrejur biserica. Sub cea de-a treia bârnă de la acoperiș, meșterul a săpat o friză de cercuri cu rol decorativ. Pridvorul deschis are pe cele trei laturi un admirabil ancadrament, care leagă capitelurile stâlpilor de lemn.

Biserica din Căpuşneni este o ctitorie boierească, servind la început ca biserică de schit şi apoi ca biserică de mir. Bogăţia decorului exterior, reprezentat pe ancadramentele uşii şi ale ferestrelor, cât şi prin cele două brâie, îi conferă construcţiei eleganţă şi armoni.e mobilierul laic şi religios, uşile împărăteşti, catapeteasma, icoanele şi lada de zestre pictată înnobilează locaşul de cult de la Căpuşneni, situându-l printre bisericile de frunte ale eparhiei (Dorinel Ichim, Biserici de lemn din Eparhia Huşilor. Judeţul Vaslui, editată de Episcopia Huşilor, Huşi, 2001).

Starea actuală de conservare: tălpile din lemn de stejar ale fundaţiilor sunt putrezite;  soclul prezintă fisuri, bârnele de stejar ale pereților sunt afectate de trecerea timpului și de acțiunea factorilor de mediu; streașina înfundată prezintă elemente din lemn fisurate, iar învelitoarea din tablă, inițial șindrilă, este îmbătrânită. Din punct de vedere cromatic, monumentul istoric din Căpușneni a fost agresat prin aplicarea de vopsea albă pe ușa de acces și pe latura de vest, și prin aplicarea de vopsea verde și albastră la elementele ce alcătuiesc pridvorul deschis. Culorile sunt stridente, acoperind și elementele decorative din lemn, diminuând valoarea și frumusețea acestei biserici.

Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Orgoeştii Noi

Monumentul se află la 22 km de municipiul Vaslui. Din DN24 Vaslui-Bârlad, după satul Muntenii de Jos, se virează dreapta pe DJ245A. După 11,5 km se virează la stânga pe DJ245D. Se parcurg 4 km. Monumentul se află în partea de SV a satului, în cimitir.

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne