Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Gologofta-Hușenii- Balica

Locatie: Ivănești, Vaslui (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Vaslui)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoricScurt istoric

Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Gologofta-Hușenii- Balica din satul Ivănești, comuna Ivănești.

Biserica este monument de importanță națională având codul LMI VS-II-m-A-06850

Din însemnarea făcută deasupra bârnei de la intrare “7282-1774” rezultă că biserica de lemn din Gologofta a fost construită la această dată, iar de pe o bârnă situată în spatele bisericii, în slove chirilice, aflăm numele ctitorului și din nou anul: ”Ghenadie Cazimir 1774”. Cu ocazia unor reparații care s-au făcut în anul 1918, pridvorul inițial deschis, cu cei 12 stâlpi, uniți în partea superioară de arcade, a fost acoperit cu scânduri de brad. Biserica are planul în formă de corabie, cu altar pentagonal decroșat. Dintre bisericile de lemn din Moldova centrală, bisericile de la Gologofta și de la Mălinești-Gârceni sunt singurele cu trei turle. Pereții exteriori sunt din bârne vizibile, încheiate “în cechi”. Pe bârna de deasupra intrării este dăltuit brâul în formă de pătrate cu diagonale.

De jur împrejurul bisericii a fost dăltuit un registru de ocnițe. Ancadramentele ferestrelor sunt ornamentate în relief, cu motivul vrejului. O singură fereastră, situată pe latura de nord, este oranmentată pe toate cele patru laturi cu un registru de zigzag. Ancadramentul ușii de la intrare are modelul de la ferestre, la care se adaugă un registru de zig-zag, un registru de semicercuri concentrice și vrejul având floarea cu opt petale. La Gologofta întâlnim una dintre cele mai frumoase realizări de perete despărțitor. Patru stâlpi masivi, decorați cu profile marchează intrările, deasupra cărora este un brâu geometric. La partea superioară se află o friză de colonete cu arcuri trilobate. Cele trei bolți ale pronaosului, naosului și altarului sunt cu bazele octogonale. Ușile împărătești au ca particularitate sculptați în partea superioară doi balauri afrontați, având gurile întredeschise.

Datorită originalității construcției și a sculpturii artistice din interior, biserica de la Gologofta a fost trecută pe lista monumentelor istorice.

Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui

 

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Gologofta-Hușenii- Balica

Monumentul se află la 25 de km de Vaslui. Din șoseaua Bacăului DN2F, după 19 km se virează la stânga pe DJ245B. După 1.2 km se virează la dreapta. Biserica se află în satul Ivănești, Cartier Gologofta, Balica, în centrul fostului sat, în cimitir.

Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Gologofta-Hușenii- Balica Ivănești, Vaslui

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne