Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Cârțibași

Locatie: Cârțibași, Vaslui (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Vaslui)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoricScurt istoric

 

Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Cârțibași este un monument istoric de importanță națională, având codul LMI  VS-II-m-A-06777, fiind amplasat în satul Cârțibași, comuna Bogdănița.

Actuala biserică a fost ctitorită în anul 1833 de paharnicul Gheorghe Oprișan și soția sa Ruxanda, așa cum arată pisania de pe frontispiciu. Două elemente constructive particularizează acest monument: prezența turnului pe naos și a două bolduri (pe pronaos și pe altar) în care sunt fixate cruci împodobite. La această biserică s-a folosit o modalitate originală de protecție a pereților, aceștia fiind acoperiți în totalitate cu șindrilă, caz singular întâlnit la bisericile de lemn din Eparhia Hușilor. Ușa originală, formată din două blăni masive de stejar, păstrează feroneria originală, lucrată cu mult meșteșug. Interiorul s-a păstrat neschimbat, pereții fiind din cununi orizontale de bârne. Elemente decorative ale stilului baroc pot fi admirate pe amvonul supraînălțat din dreapta naosului. Catapeteasma este decorată de colonade ce au capitelurile bogat împodobite cu sculpturi. O bogată sculptură în lemn se întâlnește și la ramele icoanelor de pe catapeteasmă. În biserică se păstrează pomelnicul triptic al ctitorilor scris în iulie 1833, de dimensiuni neobișnuit de mari.

În prezent biserica are o stare rea de conservare, soclul de ciment având tencuieli exfoliate și parțial căzute. Șindrila care protejează pereții este îmbătrânită. Întregul monument este afectat de trecerea timpului și de factorii de mediu, necesitând lucrări de consolidare-restaurare.

Monumentul de la Cârțibași aduce din evul medieval moldav crâmpeie de cultură și de spiritualitate românească, dăinuind peste veacuri .

Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Cârțibași

Monumentul se află la 31 km de municipiul Vaslui. Din DN24 Vaslui-Bârlad, după satul Muntenii de Jos, se virează dreapta pe DJ245A și se parcurg 15 km. Apoi se virează la stânga pe DC86. După 9 km se ajunge în satul Cârțibași. Biserica este amplasată la marginea de SV a satului, la distanţă de cca. 1 km de sat.

Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Cârțibași Cârțibași, Vaslui

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne