Biserica de lemn „Sf. Gheorghe”

Locatie: Vaslui, Vaslui (click pentru a vedea mai multe obiective din judetul Vaslui)
Access: Fara bilet
Categorie: De interes cultural/istoricScurt istoric

Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovăţ (Zografu), din satul Lipovăţ, comuna Lipovăţ, este un monument de arhitectură populară cu valoare naţională, având codul LMI VS-II-m-A-06852. Se află într-o stare avansată de degradare, necesitând lucrări urgente de consolidare-restaurare.

Biserica a fost ctitorită de Vasile Lupu, mare vornic, pe la 1626 şi a fost refăcută înainte de 1717 de către obştea de călugări. Închinată la Mănăstirea Zografu de la Athos, mănăstirea mai este cunoscută şi sub denumirea de Zografu (Zugravii, Zugrafii).

Biserica se remarcă prin planimetrie, armonia volumelor, sistemul de boltire şi unitatea decorului. Este construită din cununi orizontale de bârne, pe soclu de piatră. Acoperişul este în patru ape, sprijinit pe console cioplite în trepte, cu streaşina lungă, înfundată cu bârne dispuse în trepte. Faţadele sunt încinse cu două brâie cioplite în motivul sforii răsucite (torsadă), iar portalul este decorat cu motive solare. Interiorul este acoperit cu o boltă de secţiune octogonală, cu nervuri în torsadă, sprijinite pe console în retragere şi coloane fasciculate. Pe altar se află semicalote cu nervuri simple. Iconostasul datează din secolele XVII-XVIII .

Starea actuală de conservare:

Monumentul prezintă degradări la fundaţii, acoperiş, boltă. Elementele de lemn sunt putrede, dislocate; soclul este fisurat; acoperişul este parţial spart.

Direcția Județeană pentru Cultură Vaslui

Galerie imagini promovare

Comentarii

Cum poti sa ajungi la Biserica de lemn „Sf. Gheorghe”

Monumentul se află la 15 km de municipiul Vaslui. Din DN24 Vaslui-Bârlad, după satul Muntenii de Jos, se virează dreapta pe DJ245A și se parcurg 8 km. Biserica se afă în partea de NV a satului, în cimitir.

Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” Vaslui, Vaslui

Sobe si seminee din teracotă mobile si moderne